Τεχνητός αστερισμός: Σε 20 χρόνια θα βλέπουμε περισσότερους δορυφόρους παρά αστέρια στον νυχτερινό ουρανό

0

Οι αστρονόμοι τον τελευταίο καιρό αναφέρονται όλο και περισσότερο στον «νυχτερινό αστερισμό», ένα φαινόμενο που τους ανησυχεί. Αναφέρουν πως οι SpaceX δορυφόροι, οι οποίοι παρέχουν ευρυζωνικές συνδέσεις, επηρεάζουν όλο και περισσότερο τη θέα του νυχτερινού ουρανού και πολύ πιθανό σύντομα να δημιουργήσουν εμπόδια μέχρι και στην ίδια την επιστήμη της αστρονομίας.

Η SpaceX την προηγούμενη μόλις εβδομάδα ενεργοποίησε τους πρώτους 60 δορυφόρους Starlink και σύντομα θα υπάρξουν κι άλλοι. Οι συγκεκριμένοι δορυφόρου που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας «δίνουν» υψηλότερης ταχύτητας ίντερνετ σε όλο τον κόσμο.

Το φωτεινό αυτό «τρένο» δορυφόρων ήταν αρκετά ορατό με γυμνό μάτι. Και αν και όποιος το παρατήρησε, μπορεί να εντυπωσιάστηκε, οι αστρονόμοι φαίνονται ιδιαίτερα θορυβημένοι. Ο αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα Μπιλ Κέελ δήλωσε στο AFP: “Οι φόβοι μας μεγαλώνουν για το ότι σε 20 χρόνια ή λιγότερο, κατά ένα μεγάλο μέρος της νύχτας, το ανθρώπινο μάτι θα βλέπει στον ουρανό περισσότερους δορυφόρους απ’ ό,τι αστέρια”.

Τα σχέδια της εταιρείας SpaceX είναι μεγαλεπήβολα, καθώς έχει σκοπό να αυξήσει τον τεχνητό αστερισμό από 60 σε 12.000 δορυφόρους μέχρι το 2025. Αυτό θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντικρίζουμε τον νυχτερινό ουρανό, τόσο με γυμνό μάτι, όσο και με ειδικά μέσα, όπως κάνουν οι επιστήμονες.

Μέχρι σήμερα υπολογίζεται πως υπάρχουν 2.100 ενεργοί δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Και αν και ο Elon Musk φαίνεται να δήλωσε πως η απόσταση της τροχιάς των δορυφόρων αυτών αυξήθηκε, αυτό δεν φαίνεται να καθησύχασε την επιστημονική κοινότητα. Η φωτεινότητα των δορυφόρων έχει εξασθενίσει από τότε, ωστόσο ο αριθμός των 12.000 δορυφόρων φαντάζει τρομακτικός.

Το μέλλον αρχίζει όλο και περισσότερο να μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο τρόπος που θαυμάζουμε τον νυχτερινό ουρανό μπορεί να μας φαίνεται δεδομένος μέχρι σήμερα, αλλά ίσως τελικά να μην είναι καθόλου δεδομένος. Ίσως σύντομα να μην έχουμε πια την «πολυτέλεια» να εντοπίζουμε τους αστερισμούς και να απολαμβάνουμε το μεγαλείο του σύμπαντος.
πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)